Disse europeiske byene er det skrevet mest om i litteraturen

Fra de brosteinsbelagte gatene i Paris til de mystiske smugene i London, disse byene har vært kilden til inspirasjon for noen av verdens største forfattere.

Vakre Paris har blitt nevnt i litteraturen hele 95 290 475 ganger siden 1920 og frem til 2019.

I denne artikkelen har vi samlet Europas mest nevnte byer i litteraturen. Statistikken er samlet inn av Aura Print som har tatt for seg Google Books-korpuset (en database som inneholder 25 millioner bøker) for å identifisere fremtredende europeiske byer i bøker fra perioden 1920 til 2019.

Topp 10 populære europeiske byer i litteraturen

London

Vakre London på vinterstid

London ble nevnt hele 286.675.501 ganger i bøkene som ble gjennomgått. Ønsker man skildringer av byen kan Charles Dickens, den ubestridte mesteren i å skildre Londons gatebilde være interessant. Eller Sherlock Holmes, skapt av Arthur Conan Doyle som trådte gjennom Londons tåkefulle gater mens han løste mysterier i kjente områder som Baker Street og Westminster.

Virginia Woolf, en pioner innen modernistisk litteratur, skildret Londons subtile og skiftende atmosfære i «Mrs. Dalloway.» Byen ble et symbol på den moderne menneskesinnet i Woolfs arbeid. I tillegg har J.K. Rowling skapt en hel magisk verden som opererer parallelt med Londons eksisterende geografi i Harry Potter-serien.

Med nærmere 287 millioner benevnelser i litteraturen, er London stjernen i den europeiske litterære scenen. Fra dens historiske landemerker til dens moderne dynamikk, er byen en endeløs kilde til inspirasjon for forfattere. Er du inspirert til å utforske storbyen?

For flere reisetips om London trykk her

Paris

Paris, Frankrike

Med hele 95.290.475 litterære nevnelser i analyserte bøker, har byen inspirert forfattere til å male et bilde av dens eleganse og sjarm.

Victor Hugo tok oss med til Paris’ brosteinsbelagte gater i «Les Misérables,» og skildret byens underverk og de undertrykte massene. Ernest Hemingway fanget byens intellektuelle og bohemske atmosfære i «A Moveable Feast,» hvor han beskrev kafélivet og kreative diskusjoner.

F. Scott Fitzgerald transporterte oss til Paris på 1920-tallet i «Tender Is the Night» og viste byens glitrende festliv.

Med sine romantiske kafeer langs Seinen og ikoniske arkitektur, har romantikkens by vært kulissene for utallige kjærlighetsfortellinger, som for eksempel «The Paris Wife» av Paula McLain.

Besøk Louvre, nyt gourmetmåltider og la deg forføre av byens magi. Er du klar for en romantisk reise hit?
For flere reisetips, trykk her.

Roma

Trevifontenen i Roma

Roma er nevnt hele 48.840.949 ganger og byen har inspirert forfattere til å male et levende bilde av dens majestetiske historie og livlige atmosfære. Både Dan Brown og Robert Harris tar oss med til Romas hjerte i bøkene «The Da Vinci Code » og «Conclave»

Roma vært kulissene for utallige historiske og moderne mesterverk og i denne byen kan du utforske severdighetene, nyte italiensk mat på lokale trattoriaer, og la deg forføre av byens sjarm. For reisetips om Roma, trykk her.

Berlin

Berlin, ferie, storby, weekend
Vakker utsikt over katedralen i Berlin

Berlin, byen med en turbulent historie og en unik atmosfære, har en fremtredende plass i verdenslitteraturen. Med imponerende 37.079.709 litterære nevnelser i analyserte bøker, har byen vært en kilde til inspirasjon for forfattere som ønsker å utforske dens spennende fortid og pulserende nåtid.

Christopher Isherwood fanget stemningen i 1930-årenes Berlin i «Goodbye to Berlin,» og beskrev byens kulturelle mangfold og turbulente politiske klima.

Hans Fallada dykket inn i Berlins krigsår i «Alone in Berlin,» og presenterte historien om en modig familie som utfordret nazistregimet.

Berlin har vært en kilde til inspirasjon for thrillere og historiske romaner. Med sin unike arkitektur, kunstscene og historiske betydning, inviterer Berlin deg til å utforske dens fascinerende kontraster. Besøk Checkpoint Charlie, opplev kunstgallerier i Mitte, og nyt en currywurst på en gatekafé. For flere reisetips, trykk her.

Moskva

Det finnes 31.405.361 omtaler om Moskva i litteraturen som er gjennomgått. Vi ønsker ikke å anbefale noen å reise til Russland slik situasjonen er nå.

Firenze

Opplev den magiske atmosfæren i Firenze

Firenze, juvelen i Toscana og symbolet på den italienske renessansen, har en fremtredende plass i verdenslitteraturen. Med imponerende kultur og kunst har byen inspirert forfattere til å utforske dens rike historie og estetiske skjønnhet. Med 19.414.470 litterære benevnelser, har Firenze vært en kilde til inspirasjon for forfattere som ønsker å fange essensen av denne tidløse byen.

E.M. Forster tok oss med til Firenze i «A Room with a View,» og skapte en kjærlighetshistorie som utforsker kontrasten og dynamikken mellom britisk puritanisme og italiensk lidenskap.

Opplev Firenzes ikoniske kunstsamlinger, inkludert Uffizi-galleriet og Michelangelos David. Utforsk den praktfulle Duomo, vandre langs brosteinbelagte gater i gamlebyen og nyt deilige toskanske retter på lokale trattoriaer.

Wien

St. Michaels-plassen i Wien

Østerrikes strålende hovedstad og kulturelle hjerte, har lenge vært en kilde til inspirasjon for forfattere som ønsker å utforske dens storslåtte arkitektur, musikalske arv og sofistikerte atmosfære. Med imponerende 18.995.437 litterære benevnelser har Wien vært et viktig bakteppe for litterære verk som ønsker å fange sjarmen og dybden i denne europeiske perlen.

Stefan Zweig tok leserne med til Wien i romanen «The World of Yesterday.» Han beskrev Wiens elegante kafeer, den pulserende kunstscenen og den økende politiske uroen som preget byen før og under første verdenskrig.

Robert Musil brukte Wien som bakteppet for sin monumentale roman «The Man Without Qualities,» hvor han utforsket de intellektuelle og sosiale strømningene i byen på begynnelsen av det 20. århundre.

Utforsk det praktfulle slottet Schönbrunn, nyt klassisk musikk i en av byens mange konserthus, og smak på deilige wienerbrød på en tradisjonell kafé.

Les mer om Wien her

Athen

Opplev kropolis-ruinene i Athen

Athen, den gamle greske hovedstaden og vuggen til vestlig sivilisasjon, har en dyp forankring i verdenslitteraturen. Med sin rike historie, filosofiske arv og strålende solfylte dager, har Athen inspirert forfattere til å utforske dens tidløse sjarm og kulturelle betydning. Med overraskende 15.118.606 litterære nevnelser i analyserte bøker, har Athen vært en kilde til inspirasjon for forfattere som ønsker å fange essensen av denne historiske byen.

Henry Miller utforsket Athen i sine reiseskildringer, inkludert og delte sine inntrykk av byens mystiske skjønnhet og historie.

Utforsk de majestetiske Akropolis-ruinene, vandre gjennom de pittoreske gatene i Plaka, og nyt autentisk gresk mat på en taverna med utsikt over Egeerhavet. Athen, med sin blanding av antikk og modernitet, er klar til å forundre deg på din litterære reise.

Dublin

Dublin bar and street
Opplev den sjarmerende byen som blir skildret i James Joyce sine verk

Dublin, Irlands pulserende hovedstad og litteraturens by, har en rik historie med innflytelsesrike forfattere og tidløs litteratur. Byen er kjent for sitt kulturelle arv og vennlige befolkning. Med sine 15.021.998 benevnelser havner denne byen på en 9.plass på listen. Dublin har vært en inspirasjonskilde for forfattere som ønsker å utforske den kulturelle dybde.

James Joyce, en av Irlands mest eminente forfattere, satte Dublin som kulisse for mange av sine verk, inkludert den banebrytende romanen «Ulysses.» Gjennom hans komplekse prosa og dype psykologiske analyser av karakterene, fanger Joyce byens hverdagsliv på begynnelsen av det 20. århundre.

Utforsk Dublins rike litteraturhistorie på Dublin Writers Museum, nyt en pint i en av byens mange puber, eller gå en tur langs elven Liffey. Dublin, med sin vennlige atmosfære og litterære sjel, inviterer deg til en spennendereise. For flere reisetips, trykk her.

Amsterdam

Amsterdam sine gater er en egen stemning som må oppleves

Perlen ved elven Amstel, er en by som har tiltrukket seg forfattere og eventyrlystne sjeler i århundrer. Med sine broer, kanaler og rike kulturarv, har Amsterdam inspirert forfattere til å utforske dens sjarme og ånd. Med sine 12.868.807 litterære benevnelser har Amsterdam vært en kilde til inspirasjon for forfattere

Den mest kjente, er sannsynlig vis Anne Frank som skrev sin verdensberømte dagbok mens hun gjemte seg for nazistene i Amsterdam under andre verdenskrig. Hennes hjerteskjærende beretning om håp og frykt gir en gripende innsikt i byens mørke historie.

John Green satte deler av sin ungdomsroman «The Fault in Our Stars» i Amsterdam. Byen danner en vakker og romantisk kulisse for historien om to unge kreftpasienter som finner kjærlighet og mening i livet.

Ian McEwan utforsket temaene kjærlighet, kunst og sjalusi i Amsterdam i sin roman med samme navn. Handlingen tar leserne med på en reise gjennom byens gater og kanaler mens den utforsker moralske dilemmaer.

Utforsk de berømte museene som Rijksmuseum og Van Gogh Museum, nyt en sykkeltur langs kanalene, eller opplev den livlige atmosfæren på blomstermarkedet. Amsterdam, med sin unike kultur og vennlige atmosfære, venter på å fortrylle deg på din reise. For flere reisetips, trykk her.