De beste stedene du kan feire jul utenfor Norge

Det er noen land hvor julefeiringen står sterkere enn i andre land. Vi har plukket ut noen byer som gir deg en ordentlig fin julestemning.

Gjør som tusenvis av andre nordmenn – røm fra julestresset! Fra byer med mye romantikk, til byer som bare er helt magiske i førjulstider. Og ja, du kommer garantert til å ta med deg noe hjem, så husk en ekstra tom koffert! Finn din favoritt blant disse åtte byene:


1.London: Perfekt for juleshopping

London er ikke bare perfekt til en spontan shoppingtur i juleferien, men å tilbringe julen her en ingen annet enn magisk. Det er utallige ting å gjøre i storbyen som forvandles til et vinterland. Gjør unna shoppingen på de mange handlegatene som Carnaby Street, Regent Street, eller på kjøpesenteret Westfield. Få herlig julestemning på et av julemarkedene, eller opplev vinterland på Hydepark, hvor hele parken blir fylt med blant annet små trehus, skøytebane og pariserhjul.

London har ikke mangel på opplevelser. Du kan for eksempel ta med barna for å se på juleforestillingen The Snowman på Peacock Theatre (mellom 24.november og 31.desember), som ligger noen minutters spasertur fra Covent Garden. Det er også andre juleshow og forestillinger i London under førjulstiden, slik som Askepott, Nøtteknekkeren og julekonserter. Se her.


Beste hotell i London: W London Leicester Square


2.New York: Helt magisk

New York blir enda mer magisk rundt juletider. Alt fra det store juletreet på Rockefeller Center Plaza med sine 45,000 glitrende lys til alle juleteatrene og butikkvinduene med spektakulære julepynt langs Fifth Avenue. På Rockefeller Center Skater Rink kan du stå på skøyter, eller se New Yorks julenisse på de mange kjøpesentre, som for eksempel på Macy’s eller Bloomingdale’s.

Nå er ikke hotell særlig billig i New York, og de fleste hotell er allerede booket i julehelgen, slik at du må regne med å bestille til romjulen. Hvis du besøker New York i løpet av julen, så finnes nok av aktiviteter å finne på.


Beste hotell i New York: ModernHaus


3.Berlin: Juletreets hjemby

Visste du at Tyskland er juletreets hjemland? Å feire jul eller dra på spontan shoppingtur i Tysklands hovedstad slår aldri feil. Berlin har alltid noe spennende å by på – uansett årstid! Samtidig er det ingen tvil om at Berlin forvandles til et juleeventyr år etter år. De over 60 julemarkedene er med på å skape en herlig atmosfære med ekte julestemning. Les også: Berlins beste severdigheter finner du i den østlige delen

Få unnagjort julegaveshoppingen i førjulstiden, mens du nyter spektakulære lysshow, stort utvalg av matboder, live julemusikk, og utallige julepynt som glitrer hvor enn du går. Det er mange julemarkeder å velge mellom, men vi har samlet de 10 beste som du kan lese mer om her.


Beste hotell i Berlin: The Mandala Hotel


4.Riga: Lavt prisnivå

Helt siden tradisjonen med juletreet dukket opp i Tyskland på 1200-tallet, var det fortsatt ingen som kom tenkte på å pynte det. Tradisjonen med å pynte juletreet begynte vel i Ungarn, men den fikk ikke positiv oppmerksomhet før den spredte seg til Riga og videre i resten av verden. Spennende julemarkeder og julekonserter, samt et lavt prisnivå, gjør Riga til en av Europas beste julebyer.

Under adventsukene kan du oppleve julemarkedene ved Domkirkeplassen, hvor også Rigas største skøytebane ligger. I tillegg blir Rigas kirker og konsertlokaler fylt med ulike julekonserter – med rimelige billetter så klart. Og som om det ikke var nok, er Riga den byen i verden som faktisk feirer jul to ganger hvert år! Dette er fordi en del av befolkningen tilhører den protestantiske og katolske kirke, mens en annen del av befolkningen er ortodokse og markerer julen 2 uker senere, i begynnelsen av januar med den julianske kalender.


Beste hotell i Riga: Radisson Blu Elizabete


5.Wien: Romantisk juleby

Det er noe ekstra sjarmerende med Wien i vintertider. Julemarkedene i Wien er en eldgammel tradisjon og dateres tilbake til 1298 når Albercht I av Tyskland innvilget Wiens innbyggere privilegiet av å holde et marked i desember. Helt siden da har selvsagt markedene endret seg betraktelig, og i dag finnes det 20 offisielle adventsmarkeder som selger julevarer og mange godbiter. De elegante julemarkedene, kafékulturen og den sjarmerende atmosfæren i gatene gjør byen bare helt magisk. Kos deg med glühwein på julemarkedene på Rathausplatz, som er åpent daglig fra 10. november til 26. desember. Vær forberedt at det kommer til å kry av turister her. Les også: 10 gode grunner til å besøke Wien

Det er verdt å ta en tur innom de mange kirkene for å få med seg julekonsertene. Klarer du å få hørt Wiens svar på Sølvguttene (guttekoret i byen) så er du ekstra heldig. Wien er faktisk byen hvor snøkulene kommer fra, og du kan se hvordan de blir laget på Snow Globe Museum.

iStock_000017492424_Small


Beste hotell i Wien: Vienna Marriott Hotel


6.København: Noe helt for seg selv

København oser av dansk hygge og en spesiell julestemning du ikke finner andre steder. De populære attraksjonene i København blir pyntet med glitrende lys, restaurantene serverer julespesialiteter og Københavns museer byr på koselige arrangementer. Jul i Tivoliet er absolutt et must for alle som vil til København i førjulstider.

Tivolis mange spillboder og karuseller holdes fortsatt åpent, samtidig som det kommer over 60 juleboder. Her kan du handle alt fra søtsaker, gløgg, julepynt, håndlagede varer og delikatesser. De yngste kommer til å elske å vandre gjennom julemarkedene, så vel som kjærestepar og vennegjengen. København er også en populær by å feire nyttårsaften!


Beste hotell i København: Nimb Hotel

Galleribilde av overnattingsstedet


7.Praha: Et av Europas beste julemarkeder

Prahas arkitektur er helt unik, med en god blanding av jugendstil, barokk og middelalder side om side. De spektakulære julemarkedene er stort sett åpne hele julen (kåret til Europas beste i 2012). Julekakene her er så vakre at de ofte brukes som pynt på og rundt juletreet. I desember kan du få med deg mange kjente operaforestillinger; Tosca, Tryllefløyten, Otello, Carmen osv.

Mange av byens kirker har dessuten koselig konserter før jul både på dag- og kveldstid. Den 5. desember hvert år feires St. Nicholas’ aften, hvor folk vandrer rundt i sentrum tre og tre, utkledd som henholdsvis St. Nicholas, en engel og en djevel. Dette skal symbolisere bekjennelse, belønning og straff. Et perfekt tidspunkt å ta bilder, med andre ord. Mennene har det som tradisjon å drikke øl denne dagen, kanskje du kan bli med? Prøv å book en tradisjonelt tsjekkisk julemiddag hvis du skal dra, husk bare at det er karpe – så gjør smaksløkene klare for noe litt annet enn ribbe.


Beste hotell for shopping i Praha: Hotel Maximilian


8.München: Noe av det fineste du kan oppleve før jul

Julemarkedet i München har blitt flyttet rundt i byen flere ganger, men siden 1972 har det vært etablert rundt Marienplatz, hvor mer enn 140 boder med fristelser tar besøkende med på en reise gjennom leker, kunsthåndverk, lys og keramikk. Markedet strekker seg fra Marienplatz via hovedgatene og helt til markedet Kripperlmarkt i den andre enden, hvor du kan finne Europas største utvalg av julekrybber, for den som ønsker å etablere den tradisjonen hjemme.

Ellers kan det kanskje friste med en tur til Schwabing, Münchens bohemske distrikt med røtter tilbake til 800-tallet, hvor artister og håndverkere tilbyr sin helt egne variant av julemarkedet. Uansett venter det her opplevelser som setter deg i skikkelig julestemning, og et besøk du garantert ikke kommer tomhendt hjem ifra.


Beste hotell i München: Mandarin Oriental


Et rimeligere alternativ i Munchen: Pullman Munich