De 50 mest mystiske stedene i verden

Vi har samlet de femti mest mystiske stedene i hele verden i en veldig stor guide.

Spiral labyrinth made of stones, top view from drone.

Hell deg en god kopp kaffe, sett deg ned i en god stol med en bærbar skjerm – og les om alt fra sivilisasjoner som forsvant til byggverk vi ikke klarer å fatte hvordan ble laget, utenomjordiske teorier og mye, mye mer. Vi har valgt ut femti mystiske steder i verden. Listen er ikke rangert.

1. Bermudatrianglet

Bermudatriangelet som også har kallenavn som «Djevelens triangel», er et område i Atlanterhavet mellom Miami, Bermuda og Puerto Rico, kjent for rapporterte forsvinninger av skip og fly. Det er mange spekulasjoner og konspirasjonsteorier knyttet til Bermudatriangelet, men til tross for sin mystikk er det ingen vitenskapelige bevis for utenomjordisk aktivitet eller unaturlige magnetiske felt.

Området er på 2,5 millioner kvadratkilometer så det er for så vidt et stort område å besøke…

Finn mer enn 257 000 hoteller i ett og samme søk her

2. Helvetes munn, Nicaragua

Vulkanen Masaya eller «Helvettes munn»

Det virkelige navnet på denne vulkanen er Masaya, og ble visstnok brukt som menneskeofringssted i tidligere tider – noe conquistadorene fikk oppleve på nært hold da de kom til området. Kanskje det billigste landet i Karibien som har luksusen og komforten som en norsk turist vil kreve er Nicaragua. De har noen perler i Nicaragua også, sjekk bare her.

3. Mount Weather Emergency Operations Center, Virginia

mount

Dette senteret fungerer som et alternativt kommandosenter og tilfluktssted for føderale myndigheter i tilfelle av nasjonale katastrofer, naturkatastrofer eller andre kriser skulle inntreffe og det er hit de viktigste personen i USA skulle en krise oppstå. Det er ikke tatt alt for mange bilder av bygningene, men…

Sjekk hoteller hos hotels.com her

Sjekk hoteller hos Booking her

4. ISE Grand Shrine, Ise, Japan

De eneste som har lov til å gå inn her er den japanske keiserfamilien og yppersteprestene i Japan. Ingen vet hva som befinner seg innenfor veggene, eller hva det hellige stedet brukes til. Hvert tjuende år blir de hellige alterne revet ned – og bygget opp igjen. Byggingen skjer parallelt to steder, hvor de to gruppene som bygger ikke kommuniserer direkte med den andre – så ingen får se helheten unntatt yppersteprestene og keiserfamilien.

5.Woomera Test Range, Australia

Mens USA har sin Area 51, er det visstnok her i Australia de virkelig hemmelige tingene blir testet. Offisielt drives stedet av RAAF (det australske militæret), men det må være en grunn til at over 60 000 turister drar hit hvert eneste år… Mellom 1955 og 1963 ble det gjort atomtester her, men det har vært mange rapporter om alt fra rare flyvende objekter til merkelige lys – og mye annet her. Så spørs det vel hvor mange episoder du har sett av X-files hva du egentlig tror…

6. Quinta da Regaleira, Portugal

View_down_the_Well

Dette er en serie med romantiske og sjarmerende palasser, samt noen brønner som er mer enn bare litt mystiske. Brønnene ble brukt som opptaktssted for tarotkulter i Portugal. Det som gjør det hele såpass spesielt er den sentrale plasseringen av disse brønnene i byen Sintra, en av Europas mest utrolige byer.

Her finner du hoteller i nærheten.

7. Machu Picchu, Peru

Inkaenes tapte by. Arkeologiske undersøkelser har vist at Machu Picchu ikke var en vanlig by, men en landsens «ferieby» for de øvre klasser i inkasamfunnet. Anlegget består av omkring 200 byggverk med en rekke funksjoner. Samtidig har man ikke klart å forklare hvordan byen ble bygget, og det er fortsatt mange mysterier knyttet til Inkaene totalt sett. Selv om den var godt kjent lokalt så var det oppdageren Hiram Bingham som skulle trekke byen frem fra tåka og inn i publisiteten. Bingham «gjenoppdaget» byen i 1911, men byen kunne allerede da bli funnet på kart datert så langt tilbake som 1874. Du kan velge mellom buss eller føttene for å komme deg opp til byen, og husk at dersom du skal gå de gamle Inka-stiene så må du bestille plass i forveien.

Sjekk dette hotellet rett ved

8. Spøkelseslysene (Aleya), Bengal, India

Paulding_Light

Ikke det at junglene i Bengal ikke er skumle nok fra før av, men hva om det er uforklarlige lys som leder deg til den sikre død i tillegg? Forskere har hevdet at dette er naturlige gassforekomster som lager forklarlige lys, men hvem vet?

India er for øvrig med på vår liste over de 20 beste stedene for vegeterianere

9. Mount Sanquin, Kina

Sanqingshan_1461

Dette fjellet er et hellig taoistisk fjell, og besøkende har forklart hvor rolige de blir av å besøke fjellet og området rundt. I tillegg mener man at tåken rundt fjellene er sjeler som leter etter evig hvile. Uansett er det litt av et sted for både det visuelle og det mystiske. For flere ting å gjøre i Kina, se her

10. Moguicheng og Fengdu, Kina

Fengdu

Dette er en ørken i Kina, og direkte oversatt betyr det noe sånt som djevelens by. Navnet har ørkenen fått fra de mange merkelige lydene og tingene som skjer i byen. I samme land finner du også spøkelsesbyen Fengdu, en by som skal være en evig kamp mellom godt og ondt – og er ment å være en spøkelsesby. Akkurat som at Kina ikke var litt småskummelt uansett.

11. Pueblo Bonito, New Mexico, USA

Pueblo_Bonito_Aerial

Anasazi-folket, eller urinnvånerne fra det som i dag er Utah, New Mexico, Arizona og Colorodo, bygget mange utrolige byer slik som deres smått utrolige fjellhus. Det er kanskje likevel det som muligens var deres hovedstad som er mest imponerende.

Historien til folket er sterkt bundet opp til mange legender, alt fra kannibalisme til ekstrem spiritualisme. Deres legender har blitt brukt i alt fra X-files til en mengde skrekkfilmer. 

Fra 900-tallet e.Kr. og omkring 300 år framover nådde anasazikulturen sitt høydepunkt. Navnet betyr «de eldgamle fiendene» på Navajo, og man tror at mange av legendene om dem kommer fra nettopp navajoene. Det arkeologer har funnet ut er at de hadde et svært avansert handelssystem og – basert litt på hvem man tolker – trodde på guder som kom flyvende i noen runde fartøy…

Det er mulig å kjøre innom noe av det som er igjen fra denne utrolige kulturen hvis du tar tidenes roadtrip i USA – sjekk vår guide

12. Leap Castle, County Offaly, Irland

1280px-Castle_Leap,_Birr,_Ireland

Etter sigende er dette stedet hvor «It» bor – eller «The Elemental.» I 1532 døde den beryktede lederen av O’Carroll-klanen. En bitter arvestrid fulgte, og nådde sitt blodige høydepunkt da den eldste sønnen – Thaddeus, som også var prest, ble drept mens han holdt gudstjeneste og blødde ihjel på alteret. Da slottet skulle pusses opp i 1922 fant arbeidsmenn igjen det blodige kapellet, som hadde blitt stengt etter døden til Thaddeus.

De fant ikke bare ett lik, ikke to, men så mange at man trengte tre store vogner for å frakte bort alle skjelettene. De aller fleste hadde dødd ved å bli sluppet gjennom en åpning i gulvet i hovedsalen ned på spissede trestokker, hvor de ble forlatt for å dø.

En annen historie fra slottet er velkjent for de som har sett en viss fantasiserie. Soldater fra en alliert kom til slottet for å få sin betaling, men ble først invitert til et etegilde. Det de ikke visste var at maten var forgiftet, og alle døde slik at O’Caroll-klanen skulle slippe å betale sin gjeld…

Hvis ikke dette var grunn nok til å reise til Irland kan du sjekke ut 20 andre grunner her

13. Døren til helvete, Turkmenistan

1280px-The_Door_to_Hell

At det begynte å brenne på dette gassfeltet etter at sovjetiske ingeniører tente på det er ikke så rart, men at det fortsatt brenner over 40 år senere… vel, det er litt rart.

14. Nes kirkeruin, Disen

kirkeruin

Disse kirkeruinene på Disen skal etter sigende være ett av de mest hjemsøkte stedene i Norge. Mytene er mange rundt disse ruinene, blant annet skal presten Finkelhagen ha hengt seg inne i kirken, et brudepar skal ha druknet i elven rett nedenfor og et uvær er grunnen til at kirken brant ned og i dag bare er ruiner.

De som har ferdet her kan fortelle historier om ukjente krefter som legger deg i bakken og lommelykter som slutter å virke.

En av mytene sier at du kan oppleve at bevegelsene du gjør kan bli veldig seig, som om du gjør de i vann. Det er også en del som har opplevd at elektronikken i biler slår seg vrang. Lys begynner plutselig å blinke og sentrallåser nekter å låse seg opp.

Planlegger du norgesferie? Her er 17 steder du må besøke

15. Eastern State Penitentiary, Pennsylvania, USA

ESP
Foto: Thesab/Wikimedia Commons

Hvis du er av typen som tror på spøkelser og er kriminell er det dårlige nyheter for deg hvis du havner i dette fengslet. Dette var det første amerikanske fengslet som innførte isolat, og brukte det i stor grad. Noe som førte til flere dødsfall og flere fanger som det rett og slett tippet over for (mer enn tidligere for en del av dem).

Senere har kjente fanger som Al Capone også vært i fengslet, men det er mest kjent for å være det mest hjemsøkte stedet i verden – om man skal tro spøkelsesteoretikerne. Uansett er det ikke et hyggelig sted.

16. Saharas øye

Richat_Structure_-_SRTM

Dette er en serie med sirkler i Sarahara-ørkenen i Mauritania med en diameter på 4 mil. Den nøyaktige forklaringen på hvorfor disse sirklene har blitt dannet har man ikke funnet…

17. Xieng Khouang, Laos

Plainofjars_2
Foto: Wikimedia Commons

Oversatt til norsk er det her en eng av krukker, som etter legendene visstnok skal være alkoholbeger til guder eller kjemper. Det er tusenvis av disse, og man tror at enten så ble disse laget for å begrave mennesker eller for å samle opp vann for reisende. Eller – da som noen hevder – drikkeglass for kjemper. Det som er sikkert er at man ikke vet…

La Residence Phou Vao, Laos er et vidunderlig hotell i den gamle kongehovedstaden i Laos; Luang Prabang. Ett hotell med en service som knapt kan oppleves andre steder og en så avslappende stemning at du kan komme til å sove veldig, veldig godt. Er du ute etter å slappe av så bør du vurdere en tur til Laos, Luang Prabang og hotellet La Residence Phou Vao.

Se flere bilder fra hotellet her

18. Great Zimbabwe, Zimbabwe

1280px-Great-Zimbabwe

I slutten av jernalderen ble det bygget noen svært avanserte bygninger 24 mil nord for Limpopo-elven i dagens Zimbabwe. Ruinene av disse kaller vi i dag Great Zimbabwe på engelsk. Mysteriet med den runde bygningen er ikke bare at den er veldig avansert bygget og har steiner i lik størrelse (som var ganske unikt i forhold til tidsalderen den ble bygget), men at den har dobbelte vegger som ble bygget uten mørtel.

Kongeriket som ble styrt fra denne byen hadde stor makt og innflytelse i nesten to hundre år, men forsvant fort og brutalt. Noe av det man har funnet ved utgravninger her er relativt mystiske. På grunn av at kulturen og kongedømmet så brått ble borte vet man veldig lite om religionen deres, styresettet og annet – med unntak av det man kan tolke ut fra utgravningene som gjøres nå.

19. Saqqara, Egypt

Saqqara_pyramid_ver_2

Pyramidene i Egypt kjenner de fleste ved Nilen og Giza, men Saqqara (eller Sakkara) i samme land kjenner ikke like mange. Dette er utvilsomt den merkeligste av dem alle. Djoser-pyramiden kanskje mest av alt. Pyramiden, som opprinnelig var 62 meter høy, var verdens første steinmonument. Det er en gåte hvordan denne pyramiden ble bygget, og hvorfor den har den arkitekturen den har. Den største gåten er likevel hvorfor det er bygget to av alt her.

Les vår guide til El Gouna i Egypt her

20. Petra, Jordan

Denne byen som er skjært ut av fjellsiden, langt fra så mye annet, er en naturlig inkludering på denne listen. Byen hadde sin storhetstid fra ca. år 400 f.Kr. til ca. år 300 e.Kr, og var hovedstaden til nabateerne. Deres skriftspråk er urspråket til det arabiske skriftspråk, men det mystiske med stedet er kanskje at dette er stedet hvor mange arabere tror at Moses knuste en stein for å finne vann – og det faktum at over 85 prosent av byen fortsatt er gravlagt av sand, stein og er utilgjengelig.

Det man har funnet til nå er en by med svært mye å fortelle arkeologer og historikere, men så mange motstridende historier at det er vanskelig å egentlig vite hvordan man kunne bygge noe så utrolig midt i ørkenen. Du har sikkert sett Petra flere ganger, enten du kjenner til steinbyen eller ikke.

Blant annet har den blitt bruk i filmer som Indiana Jones og det siste kortstog, Mumien vender tilbake og Transformers: De beseirede slår tilbake. Byen var en gang storslått, men begynte å miste sin posisjon etter at et jordskjelv ødela det svært viktige vannsystemet midtveis inn på 300-tallet. Byen ble fortsatt omtalt, men mottok ikke sin første arkeologiske ekspedisjon før i 1912. I dag kan du bo på hoteller i nærheten av byen, og bli en av 580 000 årlige besøkende.

Du kan bo i storslått luksus rett ved Petra på Moevenpick Resort Petra.

21.Khorsabad, Irak

95088971

Det assyriske folk var en sterk politisk makt ved elven Tigris, og hovedstaden under kong Sargon II (721-705 f.Kr) var Khorsabad (Dur-Sharrukin). Da Sargon døde forlot hans folk hovedstaden. Hvorfor har ingen klart å finne ut.  Området Khorsabad ligger i, ved byen Mosul er i dag et område det er veldig vanskelig å besøke.  

22. Hattusa, Tyrkia

hattusa

Boghazkoy er også navnet. En fjellby som var hovedstad for hettittene. Deres store rike er ett av de rikene man vet minst om i europeisk/asiatisk historie. Selv om de er nevnt i det gamle testamente trodde man lenge at det bare var en liten stamme, men man har senere funnet ut at det var et stort imperie som spredde seg over store deler av dagens Tyrkia. Det mest mystiske er muligens funnene av avanserte lover og kontrakter. Lenge før andre sivilisasjoner var i nærheten av det samme.

23. Catal Huyuk, Tyrkia

Çatalhöyük_with_surroundings.

Var dette verdens første virkelig by? Fra 7 500 år før Kristus, altså nesten 10 000 år siden, til 5 600 før Kristus eksisterte denne byen som mange nå tror kanskje var den aller første.

Det merkelige er hvordan en by kunne vokse fram så langt fra absolutt alle andre urbane sentre i verden. Det man heller ikke skjønner er hvorfor man bygget så spesielle hus som man gjorde? Uten dører og med veldig mange spesielle veggmalerier.

Byen var bygget svært ulikt det vi kjenner i dag. uten gater (man gikk på takene) og med innganger fra de samme takene, gjennom små vinduer. Det man også vet er at man levde samme med sine døde slektninger i de samme husene. Så veldig mye mer vet man faktisk ikke om byen, eller menneskene som bodde her. Hvis du vil dra til nærheten av ruinene så er Konya den nærmeste byen. Der finner du strålende Hich Hotel.

24. Rhodos, Hellas

Colossus_of_Rhodes

De syv undrene i den antikke verden var relativt enkle å skjønne og forstå, med ett unntak: Kolossen på Rhodos. Man vet ikke hvor den var, hvordan den så ut eller hvordan den ble bygget. Den eksisterte også kun i noen få hundre år før et jordskjelv gjorde at den ble ødelagt. Det man vet er at den var på Rhodos.Der finner du også Atrium Platinum Hotel.

25. Delphi, Hellas

Delphi_Composite

Det var her oraklet befant seg, men det var også generelt ellers et svært hellig sted for de gamle grekerne. Den dag i dag kan du se mange av de gamle ruinene, og tenke at det var her hvert fjerde år at de beste atletene i Hellas møttes for kappestrid. Og, etter sigende, så var dette verdens sentrum. Zeus lot to falker fly hver sin vei rundt jorden for å finne jordens sentrum. De møttes over Delphi. Acropole Delphi gir deg mye av den magiske utsikten som du ser på bildet over.

26. Knossos, Kreta

1280px-Knossos_-_North_Portico_02
Foto: Bernard Gagnon, Wikimedia Commons

En av de mest avanserte tidlige sivilisasjonene i verden hadde Kreta som sitt hjemsted. Sivilisasjonen sentrerte rundt flere templer, hvor Knossos var det aller største. Sivilisasjonen hadde avanserte lover, religioner, skriftspråk og mye mer.

Problemet er bare: Hvilken sivilisasjon var det som bodde her? Man vet at sivilisasjonen kom til Knossos rundt 7 000 f.Kr, men ikke fra hvor menneskene kom. De bygget store palasser, men de ble ikke befestet for forsvar. Deres kunst viste også tradisjoner som man best kan beskrive som merkelige og til slutt: Sivilisasjonen forsvant brått og brutalt, men det finnes ikke sikre kilder på hvorfor og hvordan. En av de største legendene er labyrinten.

Om det var et bilde på det avanserte palasset på Knossos som man ikke er sikre på hvordan kunne bli bygget eller en virkelig labyrint vites ikke. En halv mil fra ruinene til Knossos finner du Galaxy Hotel Iraklio. Muligens ikke like ekstravagant som Knossos-palasset en gang var, men imponerende nok.

27. Mount Roraima, Brasil

Roraima3_(79)

Dette meget spesielle fjellet er veldig annerledes enn svært mange andre fjell. Istedenfor at fjellet ender i en spiss topp er det hele et flatt platå. Man mener det er en av verdens eldste geologiske formasjoner. Det er likevel ikke det mystiske, selv om det har vært flere spekulasjoner om at fjellet var landingsplass for UFO.

Det merkelige er at på fjellet, og rundt fjellet er det mange blomster, planter og dyr som kun lever her. Uten at man kan forklare hvorfor det er slik Les vår guide til Brasil her: 20 grunner til å reise til Brasil

28. Kolmanskop, Namibia

800px-Kolmannskuppe_02

Denne byen ligger i Namib-ørkenen i Namibia, noen kilometer fra havnebyen Lüderitz. Byen ble forlatt i 1954 etter at diamantgruven i nærheten gikk tom. Hele byen er bygget i tysk arkitektonisk stil med sykehus, ballrom, skole, teater, caisno, isfabrikk og den første røntgenmaskinen på den sørlige halvkule.

I seg selv er kanskje ikke stedet veldig mystisk, men hvis vi legger til at det er ingen som ønsker å overta byen eller bo der fordi man mener det utvilsomt spøker der så… Sjekk hoteller i Namibia her

29. Hashami, Nagasaki, Japan

Gunkanjima_Island

Denne øyen er en forlatt minikullby. Fra 1887 til 1974 var det en levende kullmine på ølya, men denne er nå fjernet. Bygningene har ikke blitt rørt siden 1974, og lokalt kalles øya for spøkelsesøya.

30. Chateau Miranda, Celles, Belgia

Castle_Miranda_-_Back_Side

Dette slottet ble bygget i 1866, og ble bebodd av Liedekerke-Beaufort-familien. De hadde flyktet fra den franske revolusjonen. Etterkommerne beholdt slottet fram til den andre verdenskrig.

Etter krigen ble det et barnehjem, men dette ble lagt ned i 1980. Etter den tid har den belgiske staten tilbydt seg å ta over slottet, men familien som eier det har nektet – visstnok fordi deres familie går igjen i slottet. Slottet ble revet, og nå sies det at spøker på området. I samme område finnes det kongelige sneglehotellet. Nei, vi tuller ikke. 

31. Angkot Vat, Kambodsja

angor

Dette var først et hinduistisk, senere et buddhistisk tempel i Kambodsja. Det var opprinnelig statstempelet til kong Suryavarman II av Khmer i det 12.århundret.

Som byggverk er det et utrolig imponerende mesterverk, men visstnok skal det være en kopi av gudenes bolig – om man skal tro legendene. De nåværende strukturene ble bygget i det 12.århundret. Navnet betyr for øvrig tempelbyen. Finn hoteller her

32. Stonehenge, England

140238270

Dette er ikke bare kjent, men svært velkjent. Det som ikke er så kjent er hva steinene ble brukt til, og hvordan de ble plassert slik de er plassert. Stedet er en opplevelse for alle med mer enn null fantasi. Sjekk ut Holiday Inn rett ved.  

33. Bridgewater Triangle, Massachuttes, USA

185716181

Dette området sørøst i Masaschuttes er som en magnet for overnaturlige og mystiske ting. Her har man sett Bigfoot, fått besøk av UFO både titt og ofte og såkalte Thunderbirds – gigantiske dinosaurfugler. Bakgrunnen, om man skal tro på legendene, er en gammel indianerforbannelse.

34. Point Pleasant, West Virginia, USA

oh

Fra november 1966 fram til desember 1967 ble denne lille byen etter sigende terrorisert av en skapning kalt Mothman. Etter at den lokale bruen kollapset den 15.desember 1967, hvor 46 mennesker døde, forsvant også rapportene om Mothman, De ble erstattet av rapporter som merkelige mennesker i svart. Eller på engelsk: Men in black. Tør du å sove sammen med de svartkledde kan du sjekke ut Hampton Inn.

35. Angikuni Lake, Canada

ang

I november 1930 ble jegeren Joe Labelle overrasket over litt ekstra dårlig vær, og han bestemte seg derfor for å oppsøke inuittbyen som befant seg ikke langt fra der han var. Byen skulle etter det han visste ha alt fra 20 til 300 innbyggere, men da han kom fram til byen var alle forsvunnet. Ikke bare det – mat, rifler og klær var lagt igjen. Syv sledehunder hadde sultet ihjel, og en grav hadde blitt gravet opp.

Ikke overraskende har spekulasjonene vært mange om hva som har skjedd, og flere forfattere har også brukt historien som utgangspunkt for bøker. Blant annet Dean R. Koontz.

36. Superstition Mountains, Arizona, USA

SUPERSTITIONS_AZ15

Øst for Phoenix i Arizona finner du denne fjellkjeden som visstnok skal skjule skatten kjent som Dutchman’s Gold Mine. Skatten ble gjemt en gang på 1800-tallet, og ingen har klart å finne den.

Visstnok skal spøkelsene etter alle som har lett etter skatten fortsatt hjemsøke fjellene. Apachene tror for øvrig at porten til helvete befinner seg et eller annet sted i fjellene.Det som er helt sikkert er at det svært mange steingraveringer i området, og mange av dem har man hatt problemer med å forstå betydningen av. Du kan bo på Residence Inn i Phoenix for en god opplevelse.

37. Area 51, Nevada, USA

nevada

En av grunnene til at Nevada er mystisk er selvfølgelig at du finner Area 51 her. Fra Rachel til Area 51 på highway 95 er den veistrekningen hvor man har flest UFO-observasjoner i verden i løpet av ett år.

Las Vegas er for øvrig to timer fra Area 51, og er på topp fem i antall UFO-observasjoner i store byer i USA. Man bør kanskje også vurdere New Mexico og deres UFO-museum i… Roswell, New Mexico. Bilturen fra Roswell til Las Vegas tar 11 timer, og sannsynligheten for å bli bortført er vel relativt stor…

I Roswell kan du bo på Hampton Inn.

38. Warminister, Wiltshire, England

Ikke langt fra Stonehenge finner man kornsirkel-hovedstaden i verden. Ikke bare har det vært problemer med å forklare alle konsirklene her, men det er jo også forsåvidt vanskelig å forklare hvordan Stonehenge ble laget. Warminster har også veldig mange UFO-observasjoner, og årlige UFO-konferanser. Vil du bo midt i kornsirkelområdet er Walnut Tree Inn et godt alternativ. Ellers finner du flere hotellforslag her

39. Bonnybridge, Skottland

skottland

Denne lille byen har omtrent 300 UFO-observasjoner hvert eneste år, noe som er det klart høyeste i Europa. Det er rundt 7 000 innbyggere i den lille byen, som utover sine mange UFO-observasjoner kan by på rester av den andre muren som romerne bygget i Storbritannia (og inspirasjonen bak ismuren i Game of Thrones).

Restene av Rough Castle Fort, et gammelt romersk fort, er også i nærheten. Sjekk flypriser til Skottland her Hele området i en trekant mellom Edinburgh, Stirling og Bonnybridge er for øvrig regnet som UFO-land. Hvis du reiser til området kan du bo på det som regnes som verdens beste bed & breakfast: The Old Tram-House.

40. Teotihuacan, Mexico

piramida

Dette var den aller største byen i Amerika før den europeisk invasjonen. Navnet brukes også ofte om høykulturen som sprang ut fra denne byen, og som dominerte store deler av det som i dag er Mexico og mellom-Amerika. Navnet på byen ble gitt av aztekerne lenge etter at de opprinnelige beboerne forlot stedet.

Byen ble bygget fra rundt 300 f.kr, og hadde sin storhetstid fra år 150 til 450. Det man vet er at azterkerne ble påvirket av kulturen fra byen, og hvordan byen ble styrt samt at den var et pilgrimssted for aztekere.

I tillegg vet man at det var en egen religion, nå tapt, som ble praktisert der samt at byen ble forlatt eller erobret relativt raskt. Uansett er det et svært imponerende sted å besøke i dag. Mexico med sine milelange hvite strender, kokospalmer og et asurblått hav er en ideell reisedestinasjon også. Hoteller i nærheten av pyramidene finner du her

41. Påskeøyene/Rapa Nui

easterisland

Dette kjenner jo vi nordmenn relativt godt til. Det er altså snakk om statuene med de store hodene. Thor Heyerdahl, Kon-Tiki, kjempestatuer – det er vel det de fleste av oss forbinder med Påskeøya. Men det er også et yndet feriested, hvor du kan oppleve blått hav, varmt vær, og kjempestatuer så klart. Her kan du bo

42. Casa Museo Salto de Tequendama Biodiversidad y Cultura, Columbia

1280px-Hotel_y_Salto_del_Tequendama

I utkanten av Bogotà, ytterst på en klippe, finner man Tequendama Falls Hotel. Det en gang så luksuriøse hotellet åpnet i 1928, men dessverre oppdaget man at hotellets plassering ikke var like bra. Elven ble forurenset og høyden på 170 meter tiltrakk seg flere gjester som ønsket å avslutte livet – og som senere skulle gå igjen i korridorene. I 2012 ble hotellet restaurert og er i dag et museum. Her finner du forslag til ting å gjøre i Colombia

43.Nazcalinjene, Peru

Nasca_Astronaut_2007_08

Litt over 300 såkalte geoglyfer finnes i Nazcaørkenen i Peru. De ble laget ved at det tynne laget med småstein ble fjernet for å lage store figurer, kun synlig fra luften. For å kunne lage dem måtte avanserte matematiske hjelpemidler ha blitt brukt, men siden disse tegningene ble laget rundt 200 og 600 år etter Kristus har man egentlig ikke klart å finne ut hva slags apparater som kunne ha blitt brukt.

Man tror linjene har astronomiske betydninger, men noen forklaringer på hva nazcaindianerne laget tegningene for har man ikke. Det eneste man vet er at hele kulturen forsvant rundt år 800.  Her finner du hoteller i nærheten

44. Cusco, Peru

yay-12521470-digital1-1024x682

På en høyde like utenfor Cusco i Peru ligger det et gammelt fort som har stått imot flere hundre år med krig og jordskjelv. Navnet på fortet er (hold tunga rett i munnen) Saksaywaman. Cusco var på et tidspunkt Inkaenes hovedstad, og Saksaywaman var tilknyttet byen. Men høyden har vært i bruk lenge før Inkaene inntok området av den mindre kjente Killke-kulturen, som det er funnet ruiner etter oppe på høyden.

Det er to ting som er merkverdig med fortet: Først og fremst er det utrolig nok at Inkaene klarte å få med seg noen av de gigantiske steinblokkene opp til høyden, men det er også fantastisk hvordan de har satt steinene sammen så presist at man ikke får et papirark mellom dem. Byggeteknikken har forbløffet besøkende lenge, og det er fortsatt ikke kjent hvordan Inkaene har klart å fått steinene til å sitte så perfekt sammen.

Saksaywaman virker for å ha vært et strategisk viktig punkt for å ha herredømme over Cusco. Spanjolene inntok Cusco i 1533, og når Inkaene med Manco Inca Yupanqui i spissen sendte sine styrker for å ta byen tilbake i 1536, så var det fortet som ble hovedsete for kampene. Inkaene klarte å holde på Cusco i 10 måneder og satte hovedstyrkene sine i fortet, som på det tidspunktet både var større og hadde tårn som ga krigerne bedre oversikt.

De spanske styrkene klarte å beholde en del av selve Cusco, og når spanske forsterkninger kom til byen måtte Inkaene gi tapt. Beleiringen av Cusco kom senere til å føre til en intern krig blant spanske hærstyrker om hvem som egentlig representerte det spanske slottets interesser, men før det fant spanjolene en annen bruk for fortet. Spanjolene brukte steiner fra fortet til å bygge opp nye bygninger i Cusco, men de fikk ikke med seg alle. En stor del av fortet er satt sammen av så store steiner at spanjolene ga opp å få de med seg ned til Cusco sentrum.

Det er disse som står igjen i dag. Faktisk er det estimert at den tyngste av steinen i Saksaywaman veier et sted mellom 150 og 200 tonn.

Bo på Palacio del Inka og se den utrolige innredningen her.

45. La Bolas, Costa Rica

spheres

Disse nesten perfekt runde steinene finner man flere steder i Costa Rica, og i antall er de litt over 300. De første ble oppdaget i Duquis-deltaet på 30-tallet, og de varierer i størrelse fra noen få centimeter til flere meter. De største steinene veier nesten 16 tonn. Steinene ble laget fra rundt år 600 år til år 1 000 år av diquisene. Diquiskulturen var en stamme, eller flere, som levde i Costa Rica før man hadde kontakt med europeere (etter Columbus, altså).

Det er flere myter rundt steinene, og lokale legender sier at steinene kommer fra Atlantis eller at de er kanonkulene til tordenguden Tara. Det som er sikkert er at man ikke vet hvordan steinene ble laget, eller hvorfor mange av dem er gruppert slik at de former piler mot nord.

Landet har for øvrig over hundre nasjonalparker som kan by på både sol og bad på fantastiske strender langs den karibiske kyst, surfing og kiting, riding, vandring, guidede trackingturer med fuglespotting, fossefallrappelering, samt turer der man tar seg frem på hengebroer i jungelen. Costa Rica er også et av de beste stedene i verden for å oppleve tropene, uten å forårsake noen skade på naturen.

Her finner du forslag til aktiviteter i Costa Rica

46. Yonaguni, Japan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Masahiro Kaji/Wikimedia Commons

Under vannet, ved den sørligste av Ryukyu-øyene i Japan – Yaeyama – ikke langt fra Taiwan, finner du Yonaguni-monumentet. Dette er steinformasjoner under vann man rett og slett ikke vet hvordan har oppstått. Ingen vet om dette er menneskeskapt eller laget av naturen sammen med mennesker, eller noe enda mer mystisk…

Monumentet ble ikke oppdaget før i 1987, og spekulasjonene om hva som har skapt dem har vært store etter oppdagelsen. På øyene i området kan du velge å bo på en stor opplevelse som dette – Haimurubushi.

47. Pingualuit-krateret

1280px-Pingualuit_aerial_2007
Foto: NASA

Dette krateret ble oppdaget i 1943 av amerikanske fly.

Lokale inuitter hadde omtalt det magiske stedet lenge, men ikke før på 50-tallet ble den runde innsjøen gjort allment kjent.

Man har oppdaget det som kalles en magnetisk anomali under innsjøen, og mener det befinner seg mye metall der. Man er relativt sikre på at det er en meteor som har slått ned her, selv om det finnes mange teorier som er mer avanserte. Ikke samme provins i Quebec finner man også Manicougankrateret (ikke langt unna byen Baie Comeau) som er en rund innsjø rundt et sentral opphevet platå. Pingualuitkrateret regner man med at var en meteoritt som slo ned rundt 1,4 millioner år siden, men forskere har sett spor av det som kan ha vært liv. Uansett, kommer du dit får du smake på noe av verdens reneste vann…

Skal du til Canada kan du også sjekke ut verdens 6. høyeste fossefall (840 meter), dog i British Columbia. Den største grunnen til det er å kunne bo på Nita Lake Lodge.

48. Den krokete skogen, Polen

800px-Nowe_czarnowo-krzywy_las
Foto: Aasbb/Wikimedia Commons

I nærheten av Gryfino, i nordvest-Polen består av rundt 400 furutre som vokser på en svært spesiell måte

Det polske navnet er for øvrig Krzywy Las, men da trærne ble plantet var den lille skogflekken en del av den tyske provinsen Pomerania.

I byen Gryfino, ikke langt fra Stettin, finner du også en stor og vakker naturpark med et unikt blomsterliv. Der vet man stort sett hvor dyr eller blomster har kommet fra, men hvorfor man har en hel skog med bøyde trær vet man ikke. Du kan velge å bo på Centrum Zamek i Stettin, eller Szczecin.

49. Skara Brae, Orkenøyene

515635081

Denne forhistoriske bosetningenpå øyene nord for Skottland har vært et mysterium helt siden de ble oppdaget i 1850.

Først trodde man at bosetningene var fra 500 f.Kr., men senere lanserte man tall som opp til 3 200 f.Kr.

Forskerne tror at at bosetningen var bebodd av mellom 50 og 100 mennesker i over 600 år, men ble forlatt plutselig. En teori er klimaforandringer som gjorde det våtere og kaldere, mens andre teorier går på sykdom eller krig. Bygningene ble forlatt raskt, og ingen vet hvorfor.

Det man samtidig vet er at disse primitive menneskene utarbeidet et slags skriftspråk. Et skriftspråk vi i dag ikke klarer å tyde. På øya finner du også de mystiske Standing Stones of Stenness, flere religiøse monumenter man tror er så gammelt som 5000 år. Hva disse steinene faktisk ble brukt til, hvilken religion de tilhørte og hvordan de ble oppført vet man veldig lite om.

Dette området kalles det skotske Pompeii (fordi det er så velbevart) og er altså en bebyggelse som er eldre enn de egyptiske pyramidene og Stonehenge. For å komme dit tar du ferje fra Scrabster (Thurso) til Stromness. Du kan overnatte i Kirkwall. Sjekk ut Albert Hotel.

50. Tarxien, Malta

91604980

8 mil sør for Sicilia ligger øya Malta i Middelhavet. En øy som i flere tusen år hadde en sivilisasjon som utviklet seg uten påvirkning fra andre. Det unike med denne opprinnelige sivilisasjonen på Malta var at det var her, en av verdens første organiserte religioner vokste fram. Ruinene fra templene finner man fortsatt, i Tarxien ikke langt fra hovedstaden Valletta.

Religionen, eller religionene på Malta, hadde også en gud. Guden er framstilt som en overvektig kvinne. Det som likevel overrasker moderne historikere mest er hvor komplekse og store templene som ble bygget for over fem tusen år siden er. Modeller av templene har overlevd, og man tror det var flere arkitekter – som vi i dag kaller det – som stod bak templene. Like mystisk er det hvordan templene, og byene rundt dem ble forlatt rundt 2500 år før Kristus.

Vi vet svært lite om denne sivilisasjonen, og det er derfor et spennende sted å besøke som turist. Både for å se de fem tusen år gamle bygningene samt selv lage dine egne teorier om denne avanserte sivilisasjonen på Malta for så lenge siden. For øvrig var Malta, eller nærmere bestemt Valletta, stedet som var King’s Landing i første sesong av Game of Thrones.

Det bor i dag rundt 416 000 mennesker på den solfulle øya som også kan lokke med en svært vakker hovedstad, middelalderbyen Mdina, den lille øya Gozo med sin utrolige natur og den deilige restauranten Tarragon. På grunn av sin plassering som naturlig stoppested i Middelhavet er kanskje maltesisk mat den originale fusionmaten. Drar du til øya bør du på på Grand Hotel Malta. Et annet meget fint hotell på øya er Kempinski Hotel San Lawrenz.