Norges beste juleby 2023

Termometeret kryper nedover og kulda biter i kinnene. Da er det på høy tid å kåre Norges beste juleby(gd). Her er de nominerte.

Foto: Maarten Robben

Jul i by og land

Desember står for tur og vi går i gang med kåringen av landets beste juleby. Våre lesere har sendt inn nominasjoner av byer, bygder og småsteder og nå er det på tide å stemme frem vinneren.

Videre har vi satt noen kriterier på hva som bør med for at et sted skal være en juleby verdig:

  

🎄 Juletre 
Dette er et must.

🎊 Julelys 
Ingenting kan skape mer stemning enn julelysene på torget, eller handlegata som lyser opp en gyllen sti gjennom desember, der du går forbi travle butikker og får med deg bruddstykker av Mariah Careys «All I Want for Christmas».

 🍪 Matbod
Se for deg julegrøt, supper, pølser, karamelliserte epler, godteriboder, churros, gløgg, kakao og mye mer som får tennene til å løpe i vann.


 ⛸️ Vinteraktivitet

 For oss som må aktiveres for at vi ikke skal kjede oss.

 ❄️ Snø
 For det blir ikke ordentlig julestemning uten.

Til syvende og sist er det du som skal avgjøre hvilken by som kan smykke seg med tittelen «Norges beste juleby 2023». Du stemmer i pollen nederst i saken.

En av disse blir årets beste juleby

Husk å stemme frem din favoritt nederst i artikkelen. Fristen er søndag 17. desember ved midnatt. Resultatet blir publisert i uke 51.

Bergen

Hvert år i slutten av november markeres starten på juletiden i Bergen med en imponerende lysfest i sentrum. Fakler, fyrverkeri og underholdning fyller programmet for å feire den forestående adventstiden. Besøk Pepperkakebyen, verdens største i sitt slag, og opplev en verden av kreativitet gjennom pepperkakehus, kirker og til og med oljeplattformer, som alle vekker julestemningen. Festplassen sjarmerer hele byen, da den hvert år dekoreres til å bli et magisk julemarked! Bryggen er vert for Julehuset, en butikk som gir deg julestemning året rundt med et rikt utvalg av nisser og dekorasjoner.


Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: 🤔 Snø: 🤔

Bodø

Bodø sparket i gang julefeiringen med julegrantenning og avduking av juletreinstallasjon den 2. desember. 9. og 10. desember arrangerer Norland Kultursenter sitt tradisjonsrike julemarked. Her kan du utforske lokalt håndverk, kortreiste delikatesser, og kulturopplevelser for både store og små. Fra 15. til 17. desember blir byens sentrum forvandlet til et sjarmerende julemarked der lokale produsenter stiller ut julegaver, og du kan nyte deilige julesnacks.

På Kjerringøy handelssted kan du oppleve ekte førjulskos med aktiviteter som lete etter jektenissen, kjøre hest og vogn, handle i det gamle bakeriet fra 1800-tallet, støpe lys, og kjøpe godis og julegaver i kramboden. Utforsk pepperkakebyen, som åpnet på Quality Hotel Ramsalt den 29. november, eller kobl av fra førjulstresset ved å nyte badstue og isbad hos Pust Bodø.

Marker Luciadagen den 13. desember med en stemningsfull Luciakonsert i Bodø Domkirke, en tradisjon som skaper en unik atmosfære. Stormen konserthus byr på et variert program med juleshow- og konserter som garanterer den gode julestemningen for hele familien.


Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: ✅

Brummundal

Brumunddal i Prøysenkommunen Ringsaker er også i år nominert til årets juleby. Som hjemkommunen til selveste Alf Prøysen er det nettopp den tradisjonelle julestemningen du vil finne her. Programmet er stappfullt av konserter, julemarked og teaterforestillinger som finner sted i alle kriker og kroker i kommunen. Gå heller ikke glipp av filmvisningen om «Den vesle bygda som glømte at det var jul» Mer om programmet leser du her.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: 🤔 Snø: ✅

Les også: De beste hotellene for jul-og nyttårsfeiringen

Bærums Verk

Bærums Verk ønsker deg velkommen til en hjertevarm førjulstid på hvor hvert dag er fylt med tradisjonsrike juleaktiviteter. Senk skuldrene og omgi deg med julestemningen blant de historiske bygningene.

Sjekk ut det sjarmerende julemarkedet som har alt du trenger for å finne spesielle julegaver, fra vakre kunst- og håndverksprodukter til stilige designvarer, mote og interiør. Julemarkedet er en kjær tradisjon for mange, og holder åpent til 21. desember. Få med deg lokalbefolkningens smaksfulle kreasjoner på Bondens marked, eller ta turen innom Nissehuset der du kan hilse på Verksnissen og dele dine juleønsker.

Det er også muligheter for å sette seg komfortabelt til i hestevogna og nyte en rolig tur langs elven Lomma. For de kreative sjelene, inviterer Klart Glass til glassblåsing for barn hver tirsdag og torsdag.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø:🤔

Drammen

Bli med på en magisk førjulstid i Drammen sentrum. Fra 30. november til 17. desember vil byen være fylt med aktiviteter, skøyteis, musikk, og festlig julepynt. Nyt Strømsøs tradisjonelle juleåpning, skøyteisen med gratis utlån, Bondens Julemarked, fakkeltoget, og den stemningsfulle julegrantenningen med Frelsesarmeen. Opplev også nissefest, discofest, og søndagsåpne butikker.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: 🤔 Aktiviteter: ✅ Snø:🤔

Drøbak

I Drøbak har dem et kommunestyrevedtak om at nissen er født der. I 1989 vedtok formannskapet i Frogn at hvis ikke annet kunne bevises, er den norske nissen født i Drøbak. Det har de stått på siden, og ingen har klart å bevise noe annet. Med glitrende gater, julemarkeder og julekonserter flere steder, serveringssteder med tradisjonsrik julemat er det lett å komme i julestemning i byen der selveste nissen har adresse!

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔

Egersund – Fjorårets vinner


Foto: Maarten Robben

Julebyen Egersund ble for første gang organisert i 2004, og neste år feirer de altså 20-årsjubileum! Omkranset av små trehus og en koselig atmosfære finner du julebyen med lukter, smaker og lyder som får deg i den rette stemningen. I fjor gikk byen av med seieren som årets juleby .

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔

Flekkefjord

Opplev jul på tradisjonelt vis i Flekkefjord! Omgitt av hvite trehus og sjarmerende handlegater, gir byen deg en fin og rolig førjulstid. Gågatens stjernehimmel, gangbroens lys og portalen i enden av gågata skaper en magisk atmosfære. Juletrær med stemningsfull belysning gir perfekte selfie spots, mens over 30 gatekunstverk rundt i byen bidrar til ekstra sjarm. Det årlige julemarkedet frister med lokalt kunsthåndverk og kortreist mat. Flekkefjord byr også på nisjebutikker, gode spisesteder og Alti handlesenter, perfekt for familien. Avslutt dagen med stemningsfulle julekonserter i den vakkert belyste kirken midt i sentrum.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔

Feire jul og nyttår i utlandet? Les mer her

Fredrikstad

Opplev en stemningsfull førjulstid i Gamlebyen i Fredrikstad, med julemarkeder, julebelysning, og aktiviteter for store og små. På markedene vil du kunne kjøpe husflid, kunst, smykker, håndverk og julepynt. Utforsk bodene i Voldportgaten og Kongens torg med håndverk, kunst, julepynt og mer. Plus-skolen har et glitrende julemarked de tre første helgene i desember, og bakgården på Majorens Kro og Stue har et eget marked 14. desember. Gamlebyens butikker, gallerier og serveringssteder ønsker deg velkommen til hyggelig julehandel. Besøk Pepperkakebyen, Modelljernbanesenter, juleverksted på Kulturhuset, og gå ikke glippa av rebus i Gamlebyen. Les programmet her

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔


Jessheim

Her fant jeg ingen informasjon.

Juletre: 🤔Julelys: 🤔 Matboder: 🤔 Aktiviteter: 🤔 Snø: 🤔


Julegada i Vennesla

Vennesla inviterer til Julegada; en julepyntet gågate, med utstillere i juleboder, konserter og arrangementer gjennom hele uka. Her får du unike opplevelser, deilig julemat og magiske øyeblikk. Rampenissene deler ut pepperkaker hver dag og det blir julekonserter og juleshow.
Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔

Kongsvinger

Her klarer jeg ikke å oppdrive så mye informasjon, annet at det har vært et julemarked som forøvrig høres koselig ut! Lørdag i den første adventshelgen var det gjort i stand med med salgsboder i de gamle gatene og fulle hus med utstillinger og håndverk på alle museene. Det var visstnok også teaterinnslag og konserter gjennom dagen.
Juletre: 🤔 Julelys: 🤔 Matboder: 🤔 Aktiviteter: 🤔 Snø: 🤔

Kragerø

Julebyen Kragerø byr på god, gammeldags julestemning i sine hyggelige små gater. Byen blir pyntet i et hav av lys, og man får nesten følelsen av å ha kommet til et sted der Skomakergata møter Kardemomme by. Sjekk ut utstilling av innleverte pepperkakehus i Pepperkakebyen, finn småbynissene og delta på kveldsmarkedene. I år blir det for første gang utekino på Kragerø torv i førjulstiden. Se alt av arrangementer her

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: 🤔 Snø: 🤔

Kristiansand

Julebyen Kristiansand byr på magiske førjulsopplevelser for hele familien! Opplev blant annet Norges største 3D-lysshow, et stort og stemningsfullt julemarked, julekonserter og forestillinger samt spennende shoppingmuligheter. Nyt deilig julemat eller en varm kakao og julekaker på et av byens spisesteder.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: 🤔 Snø: 🤔

Les også: Juleferie i varmen? Hit reiser nordmenn for å feire jul

Kvinesdal

Foto: Anders H. Versland 

Med over 393 nominasjoner, må vi snakke litt om Kvinesdal. Kvinesdal ikke er helt som andre julebygder. Her får du den magiske følelsen man kun ser i amerikanse julefilmer. Byen har Norges lengste lystunnel som er 88 meter lang og inneholder 35000 lys-ioder. I Kvinesdal blir dessuten rådhuset forvandlet til en julekalender. Bannere med tall fra én til tjuefire henger i vinduene og julestjerner formet som snøkrystaller blir tent hver dag frem mot julaften. Stemplingskort får du tak i butikkene, slik at alle som handler her blir med i de daglige trekningene av premiene som skjulte seg bak hver luke. Hovedpremien? 50.000 kroner.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: 🤔 Snø: ✅

Lillehammer

Heller ikke i år kommer vi foruten Lillehammer. Den berømte gågata strekker seg mellom gammel trehusbebyggelse og lyser lunt med girlandere, juletrær og dekorerte butikkvinduer.

Midt i sentrum finner du et trivelig julemarked med handelsboder, salg av julemat, bondens marked, kanefart og besøk av nissen. Lillehammer Sentrum er kjent for sitt sjarmerende handelsmiljø, rike kulturliv og herlige atmosfære.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: ✅

Longyearbyen

Julen bringer en unik stemning, og Svalbard gir deg den ultimate juleopplevelsen. Den vakre og stille polarnatten senker seg over byen, ofte opplyst av det dansende nordlyset både på dag- og kveldstid. Det sies at i Longyearbyen er du så nær Nordpolen at brevene til nissen når ham raskere hvis de postes her. Barn kan legge ønskelister i en sjarmerende postkasse til nissen i Nybyen.

I juletiden blir hovedgata vakkert dekorert, og sentrum prydes av et juletre som hvert år reiser den lange veien fra fastlandet. Tradisjonen tro tennes juletreet på torget i sentrum første søndag i advent. Du vil kjenne duften av fersk julebakst som fyller torget, og hele Longyearbyen oser av deilige juleduftene når hotellene og spisestedene serverer sine festlige julemiddager. Fra midten av november inviterer Basecamp Hotel til verdens nordligste julehotell.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: ✅

Lyngdal

Julebyen i Lyngdal vil fra 7. desember tilbyr en overflod av juleglede. Her kan du oppleve nissefest, julemarked, aktiviteter for barn, musikk, julefilmer, ponniridning, og mye mer. Butikkene i sentrum har utvidede åpningstider for de siste julegaveinnkjøpene. Det finnes også en isbane der du kan du prøve ut skøyteferdighetene dine.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: ✅

Lørenskog

Som stolt Lørenskauing vil jeg for tredje året på rad reklamere for jul i Snøbyen. Hver adventshelg inviteres du til Norges mest unike førjulstradisjon. Med et SNØ-Hus pyntet i magiske julelys, gratis julemarked med lokale produsenter og koselige juleaktiviteter, garanteres det for at du får julestemning, moro i skibakken og alltid hvit jul.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: ✅

Narvik

Her fant jeg ikke noe ordentlig informasjon.
Juletre: 🤔 Julelys: 🤔 Matboder: 🤔 Aktiviteter: 🤔 Snø: 🤔


Oslo

Jul i Vinterland inviterer til julemagi for store og små i Spikersuppa, midt i Oslo sentrum fra 11 november til 31. desember. I markedets lange handlegate finner du flotte utsalgssteder med gaver, mat, klær, og søtsaker. For å sørge for at du kommer i ekte julestemning, tilbyr markedet i tillegg gratis juleaktiviteter, teater og konserter. Tradisjonen tro er det også karuseller, skøytebane og et pariserhjul på området. 

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔

Ryfoss

Her finner jeg ingen informasjon.

Juletre: 🤔 Julelys: 🤔 Matboder: 🤔 Aktiviteter: 🤔 Snø: 🤔

Røros

Røros danner den perfekte rammen for et utendørs julemarked, med sine fargerike trehus, snøbelagte gater og blåtimen sm fortryller både store og små. De sjarmerende handlegatene fylles med trivelige markedsboder, julemat og tradisjonsrike førjulsaktiviteter. I tillegg blir det hest og sledeturer, julesang, nisser i gatene, sparkutleie og andre aktiviteter for små og store. Julemarked Røros arrangeres 7. -10. desember.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: ✅

Sandefjord

Sandefjord startet julestemningen med fakkeltog og tenning av julegrana den 2. desember. Barn og ungdom opp til 16 år inviteres til å delta i tegnekonkurransen «Min drømmejul» med utstilling ved Byparken. Butikkene i sentrum har langåpent fra 11. desember, og Hvaltorvet kjøpesenter gir ekstra julehandelsmuligheter.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: 🤔 Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔

Sandnes

Vinterland, vinneren fra 2021 inviterer deg til et vintereventyr fra 25.november til 17.desember. Her finner du Sandnesnissen, 20 forskjellige salgsboder med alt fra mat og drikke til julegaver, et bålpanneområde der du kan varme deg med en kopp kakao, og en isbane som er døgnåpen og gratis der du kan stå på skøyter. Vinterland har også karuseller, pariserhjul, konserter, allsang og masse aktivitet for de minste. I fjor gikk det rykter om en snøkanon som skulle bidra til en hvit jul. Blir denne tatt frem i år?

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔

Sarpsborg

Årets juleopplevelse ble arrangert på Borgarsyssel den 3. og 4. desember, og det var en fantastisk begivenhet med et rikt utvalg av utstillere, underholdning for både store og små, herlige juledufter, varm drikke og fristende godbiter. Sarpsborg sentrum skaper den etterlengtede julestemningen, og det er en glede å vandre under den glitrende stjernehimmelen mens man beundrer de vakkert dekorerte vinduene. Juletreet på torget strålte mer enn noensinne med sin utsmykning og en strålende blå stjerne på toppen. La barna oppleve gleden av å hilse på lysfigurene som lyser opp torget.