10 steder du burde besøke i USA

Skal du til USA i 2014? Her er ti steder du bør vurdere å dra til.

Nå som både Norwegian og SAS har fått i gang sine direkteruter til New York, og Icelandair kan ta deg kjapt til en rekke destinasjoner i Nord-Amerika via Island, har USA aldri vært nærmere (i tid så klart – distansen er den samme). Før tok det opptil 2 måneder (med båt) – nå tar det ikke stort mer enn 8 timer.

Flyprisene kan du sjekke her.

Det er den raskt voksende nettsiden the Huffington Post som har postet et blogg-innlegget fra anerkjente Lonely Planet, og som vi har bygget litt mer på. Disse 10 stedene er kanskje ikke de mest populære stedene å besøke, men de er definitivt verdt å sjekke ut, og vil også for den saks skyld vokse i popularitet over de neste årene på grunn av sine særegenheter.

For mer lesestoff om opplevelser i USA kan du lese disse sakene:

20 ting du bør gjøre i USA
Highway 1 – verdens beste biltur
Bryggeritur i Boston
Reiseguide til alle statene i USA

Så til hovedsaken – 10 destinasjoner du burde besøke i USA:

 

1. Grand Rapids & Lake Michigan’s Gold Coast

Litt av den urbane delen av Grand Rapids. Ikke la bildet lure deg, det er mer moro bak fasaden.

Området rundt Lake Michigan, og store deler av USA, har nettopp vært igjennom et fenomen som har blitt kalt noe så skummelt som en «polar vortex», hvor temperaturene har vært så langt nede som -30 celsius (og legger du på kulden som den økte vindstyrken har bidratt med så har temperaturen nærmet seg ned til -45). Heldigvis er det ikke sånn til vanlig. Vanligvis har Grand Rapids temperaturer som minner mer om norske temperaturer, noe som betyr at hvis du drar på sommeren, så kan det fort bli ganske behagelig.

6041901_24_yDu kan jo bo på det svært så koselige The Leonard at Logan House.

Grand Rapids er den nest største byen i Michigan (litt under 200 000 innbyggere), og er kåret til den beste øl-byen i USA to år på rad av bloggen the Beer Examiner. Byen kan skilte med over 25 mikrobryggerier og en rekke ølfestivaler gjennom hele året. I tillegg ligger the Lake Michigan Gold Coast ganske så nærme, hvor du finner sandstrender som skal være like vakre som i California og på Hawaii. Grand Rapids har også en svært stor og bra kunstscene, så her går det an å få både øl og kultur samtidig.

2. Yosemite National Park, CA

fjell2Half Dome og El Capitan – to majestetiske fjelltopper i Yosemite National Park.

Parken som uttales yo-se-mi-dee (ikke jo-se-mighty) ligger i California og kan tilby et fantastisk friluftsområde. Nasjonalparken er så stor at du kan gå i flere måneder før du begynner å nærme deg sivilisasjonen igjen. I tillegg har du de to severdighetene El Capitan og Half Dome, to majestetiske fjelltopper. Du kan for eksempel gå på topptur på Half Dome, men vær klar for en lang og hard tur. Det tar mellom 10 og 12 timer å nå toppen av Half-Dome, og hvis du ikke kommer deg på toppen innen klokken 15.30 så er det obligatorisk å snu og gå ned igjen.

For å komme deg til Yosemite kan du fly inn til enten Fresno Yosemite International Airport, eller Sacramento International Airport (SMF). Begge byene ligger omtrent like langt unna Yosemite, og hvilken av byene du velger avhenger hva du vil få med deg. Sacramento er hovedstaden i California, og har kanskje sånn sett mer å by på enn Fresno. Fresno har en del trist statistikk knyttet til seg, og har problemer med blant annet kriminalitet (synkende, men fortsatt høyt), fattigdom, arbeidsledighet, crystal meth (som den kjente Britiske dokumentarskaperen Louis Theorux laget en dokumentar om – the City Addicted to Crystal Meth), og har også blitt kjent som USAs fulleste by pga. det høye alkoholkonsumet og antall alkoholrelaterte saker i byen. Det kan sånn sett være greit å dra til Sacramento, men selv om Fresno høres ille ut så har byen sine lysere sider også (den har for eksempel, noe overraskende, scoret svært høyt på en undersøkelse om beste byen å bo i for de under 35 år).

Her finner du hotell i Sacramento, og i Fresno.

3. Boston, MA

162568952-1024x329The Boston Skyline, med the Charles River som deler byen i to. Bostons høyeste bygning, the John Hancock Tower, til venstre, og den nest høyeste, Prudential Center, til venstre. 

Hovedstaden i Massachusetts er byen med en lang historie, mange tradisjoner, og noen av verdens beste universiteter. I Boston finner du USAs først park (the Boston Commons), den eldste puben (the Bell in Hand Tavern), den eldste restauranten (Union Oyster House), i tillegg til at byen har vært stedet for noen av USAs viktigste historiske begivenheter. Byggingen av byen kan omtrent sammenlignes med byggingen av Amsterdam, hvor mesteparten av der du i dag finner bygninger og gater, var det sjø og hav for noen århundre siden. Fyllmassen i Boston ble hentet fra the Beacon Hill, bakketoppen som i dag er hvor du finner statshuset, og et byens dyreste distrikter.

894999_19_yI Boston kan du for eksempel bo på Hotel Commonwealth. Da får du den beste beliggenheten til både baseball, shopping og restauranter, og god forbindelse til resten av byen med «the T» (T-banen).

I 2014 kan du også få med deg en ganske spesiell versjon av the Boston Marathon. Begivenheten ble i fjor ødelagt av to brødre med hjemmelagde bomber, så i år vil bli en veldig spesiell begivenhet ettersom maratonet vil bli holdt til minne om ofrene. I tillegg har du lett tilgang til både strender, fjellturer, shopping, en mengde gode restauranter, og bryggeriet Samuel Adams. Hvorfor ikke ta turen innom en Boston Celtics eller en Red Sox-kamp mens du er der også?

4. Central Coast, CA

134250006Santa Barbara er et sted det er verdt å stoppe innom dersom du befinner deg på veien mellom Los Angeles og San Francisco.

Visstnok kalles denne delen av California «flyover country» (her er det ikke mye som skjer m.a.o.), mellom Los Angeles og SanFrancisco. Men har du vært der så vet du at det ikke stemmer. Central Coast er et naturskjønt område hvor du finner du noen av de fineste mindre byene i California, og den ultimate roadtrippen på Highway 1. Her kan det anbefales at du drar til Santa Barbara og ser på kjendishus i den fasjonable bydelen Montectio, eller tar en fjelltur opp på de overliggende fjellene i et tropisk miljø, og få utsikt over hele Santa Barbara (anbefales!). Videre kan du kjøre til vakre San Luis Obispo (som ofte er stoppested for en god del kjente artister og band), hvor du på veien stopper innom Pismo Beach og ser på solnedgangen.

Kjører du hele Highway 1 gjennom Central Coast vil du få en helt vill naturopplevelse, og muligheten til å dra innom en rekke vingårder (men ikke kjør etterpå!). Vil du vite enda mer om hva du kan oppleve på denne turen kan du lese vår Highway 1 reiseguide her.

5. The Jersey Shore

78813770Virkelighetens Boardwalk Empire.

Ikke akkurat som på TV, takk og pris. Her får du lange lange strender, en nyåpnet promenade, og muligheten for å gamble i Atlantic City – den lille byen som var inspirasjonen til det første Monopol-spillet, og stedet hvor serien Boardwalk Empire utspilles.

896156_34_yFristende?

6. Kansas City, MO

JC_Nichols_Fountain_by_Henri-Léon_Gréber_Kansas_CityKansas City har like mange fontener som Roma.

Mindre innbyggere enn Roma, men like mange fontener (og mer enn 100 barbeque-restauranter). Byen har en god jazz- og blues-scene, og skal være svært fin til fots. Blant annet kan du besøke en bydel fra 1920-tallet som tilbyr gode shoppingmuligheter.

5058675_28_zStilige hoteller har de også i Kansas City – klikk for å se mer.

7. Cumberland Island, GA

80510564Strender så langt øyet kan se på Cumberland Island.

Strender og turstier, det er det du får på Cumberland Island. Dyreliv i bøtter og span, og mer enn 8 mil med turstier i tillegg gjør at du kan få en svært bedagelig tur på dette ekstremt store strandområdet.

10133_112_zDe kan å bygge hotell disse amerikanerne.

8. Las Vegas

146772530Dette skiltet er en klassiker.

Hva er det å si om Las Vegas som allerede ikke er sagt? Syndenes by, som den kalles, ligger midt i ørkenen, og kan tilby opplevelser fra det litt flaue til det virkelig spektakulære. Her får du alt fra strippeshow til storslåtte kunstutstillinger, og gambling så klart. Visste du for eksempel at kasinoene i Las Vegas aktivt stenger ute dagslys og ikke henger opp klokker for at besøkende ikke skal vite hvor lenge de har gamblet?

13945_61_zI Las Vegas kan du bo på alt fra det fasjonable til det fantastisk prangende. Flamingo Las Vegas er kanskje et hotell av siste gruppe, men det er dog godt kjent via populærkulturen i filmer som f.eks. Fear and Loathing in Las Vegas.

9. Sun Valley, ID

BaldmountainidGode skimuligheter i Sun Valley.

Hvis du er glad i friluftsliv og skikjøring så er Sun Valley et godt reisemål. Her får du muligheter for fiske, camping, sykling, og skibakker i verdensklasse på vinteren. Her kan slippe mas og trengsel, siden Sun Valley har en befolkning på ikke stort mer enn 1 400 innbyggere.

24827_94_zBest Western Tyrolean Lodge har badebasseng, god utsikt, og til og med et norsk flagg.

PS: Ernest Hemingway var svært henrykt over Sun Valley og pleide å gå på jakt i området. Etter hans død ble han begravet her.

10. Lānaʻi, HI

71260652Paradis.

 Hawaii består hovedsaklig 8 hovedøyer (pluss noen mindre), og Lānaʻi er den minste av disse øyene. På øya kan du oppleve folketomme strender, gode forhold for dykking og snorkling, helleristninger, muligheter for offroad-kjøring, og mye mye mer. Øya ligger en dagstur unna Maui.

171120_26_yJa takk! Hotellet the Mauian har det du trenger.