Vakre og utrolige forlatte steder

800px-Bodie6Aug2006

Vi har tatt en kikk på noen av verdens vakreste forlatte steder og bygninger.

Bodie State Historic Park

Egentlig byen Bodie, en gullgraverby som forlengst er forlatt. Det kanskje nærmeste du kan komme en virkelig westernby. Opplev California i bil: Verdens beste biltur

800px-Gare_internationale_de_Canfranc_-_l'_entrée_(1994)

Estación Internacional de Canfranc, Spania

Denne store jernbanestasjonen var en del av jernbanen mellom Frankrike og Spania. Den ble åpnet i 1928, men etter at en bro kollapset på den franske delen av banen i 1970 ble linja – og stasjonen stengt.

Du kan få guidede omvisninger i den 240 meter lange nedlagte stasjonen i juli og august. Canfranc er for øvrig en sjarmerende kommune i Pyreneene – ikke alt for langt fra Pamplona.

I Canfranc er det et utrolig hyggelig sted å bo: Santa Cristina.

sorrento2

Sorrento, Italia

Her kan du, i en dal gjennom byen, se en nedlagt mølle som er delvis gjengrodd. Har du et rom på Antiche Mura så kan du se på møllen sammen med morgenfrokosten (bildet over er tatt fra hotellet). Vi har kalt hotellet for vårt favoritthotell, eller en av våre skribenter har i hvert fall det: Det beste hotellet jeg har bodd på.

800px-Castle_Miranda_front_side

Borte for all tid: Chateau Miranda, Celles, Belgia

Dette slottet ble bygget i 1866, og ble bebodd av Liedekerke-Beaufort-familien. De hadde flyktet fra den franske revolusjonen. Etterkommerne beholdt slottet fram til den andre verdenskrig.

Etter den andre verdenskrigen ble det et barnehjem, men dette ble lagt ned i 1980. Etter den tid har den belgiske staten tilbydt seg å ta over slottet, men familien som eier det har nektet.

Det skulle etter sigende være planlagt å bli revet i løpet av 2014. Noe det ble i 2017.

I samme område finnes det kongelige sneglehotellet. Nei, vi tuller ikke. 

Gunkanjima_Island_from_the_Sea
Gunkanjima_Island

Hashami, Nagasaki, Japan

Denne øyen er en forlatt minikullby. Fra 1887 til 1974 var det en levende kullmine på ølya, men denne er nå fjernet. Bygningene har ikke blitt rørt siden 1974, og lokalt kalles øya for spøkelsesøya.

800px-Redsandsforts

Maunsell-fortene, England

Disse fortene ble designet og laget av Guy Maunsell for å kunne forsvare England under den andre verdenskrig. Fortene er utenfor kysten ved Thames i England.

Les også: De 10 beste hotellene i London

800px-Buzludzha

Bouzloudja02

Buzludzha, Bulgaria

Dette er kommunismens hus i Bulgaria, og befinner seg i Stara Planina, og man kan komme dit fra Shikpa-passet. Monumentet er forlatt og vandalisert – og inngangen er stengt for publikum. Det er likevel litt av et syn.Vi har skrevet om området i vår sak om de 10 beste bilturene i Europa.

800px-Riverside_Hospital_North_Brother_Island

North Brother Island, New York, USA

Denne øya i New York fikk et sykehus i 1885 for å kunne brukes som karantenested for smittsomme sykdommer. En av de siste som bodde på sykehuset var Typhoid-Mary som bodde der i to tiår i isolasjon.  Sykehuset ble nedlagt i 1938. Etter andre verdenskrigen ble det brukt som husrom for en del veteraner, og på 1950-tallet som et sted man behandlet narkomane. Midt på 60-tallet ble øya gjort om til et fuglereservat.

Nara_Dreamland,_Nara

Nara Dreamland, Nara, Japan

Dette er en nedlagt fornøyelsespark (nedlagt i 2006) i nærheten av Nara i Japan. Den ble bygget i 1961, men la ned etter at den fikk dårlige besøkstall. Mens det var åpent kunne man blant annet kjøre berg-og dalbanen Screw.

michigan

Michigan Central Station, Detroit, USA

Denne store stasjonen har stått tom siden 1988. Det var den høyeste jernbanestasjonen i verden da den stod ferdig i 1913.

800px-Kolmannskuppe_02

Kolmanskop, Namibia

Denne byen ligger i Namib-ørkenen i Namibia, noen kilometer fra havnebyen Lüderitz. Byen ble forlatt i 1954 etter at diamantgruven i nærheten gikk tom. Hele byen er bygget i tysk arkitektonisk stil med sykehus, ballrom, skole, teater, caisno, isfabrikk og den første røntgenmaskinen på den sørlige halvkule.

Sjekk hoteller i Namibia her

767px-BannermanCastle3685

Bannerman’s Castle, New York, USA

Dette er en bygning som en gang var et lager for Francis Bannerman – en av verdens største selgere av antikk militært utstyr. Eller, det skulle bli det. Da Bannerman selv døde i 1918 ble byggingen pauset.

I 1920 gikk så 200 tonn med ammunisjon opp i lufta i et bygg ved siden av, og man avsluttet å lagre våpen der. Postodrevirksomheten ble senere forbudt, og bygningen er i en slik forfatning nå at den faller sakte, men sikkert sammen. Øya den er på er ikke tilgjengelig for turister, men hans slott kan sees fra et cruise på Hudson-elva.

800px-Bodiam-castle-10My8-1197

Bodium Castle, East Sussex, England

Ett av mange slott som er forlatt i England. Sjekk vår guide til hvor du kan bo på slott her.

Craco0001

Craco, Italia

En forlatt fjellby sør i Italia. Trenger du noen andre grunner til å reise til Italia finner du 20 her. Det er mange andre steder som er utrolig vakre, og forlatte – slik som Angkor Wat. Du kan sjekke vår liste over 100 ting du må se før du dør her. 

Ikke spesielt vakkert, forlatt sted:

760px-Ryugyong_Hotel_Pyongyang_02

Ryogyong Hotel, Pyongyang, Nord-Korea

Dette  er forsåvidt ikke så mye et forlatt sted som noe som aldri har bltit ferdig. Man begynte å bygge dette utrolige hotellet i 1987, og målet var å bli ferdig til en festival i juni 1989. Det er mellom 3 000 og 7 665 rom (basert på forskjellige kilder) i hotellet som altså ikke er ferdigstilt. Bakgrunnen for at det ikke er ferdig er blant annet at man mangler elektrisitet i Nord-Korea til å ha strøm på alle rom, samt – penger. Hotellet koster rundt 2 prosent av bruttonasjonalprodukt i Nord-Korea.

Et forlatt sted til ettertanke:

800px-Car_in_Oradour-sur-Glane4

Oradour-sur-Glane, Haute-Vienne, Frankrike

Den 10.juni 1944 massakrerte tyske soldater alle innbyggerne i denne byen. 642 innbyggere. Etter andre verdenskrig bestemte de Gaulle at byen skulle stå som et evig vitnesbyrd. Det er flere steder i Frankrike med krigstilknytning, her er vår guide til hvor du kan oppleve første verdenskrigs viktigste steder.